Turneringsformer

I Men’s Section har vi gennem tiden spillet forskellige turneringsformer. Dels for at afprøve evt. nye turneringsformer, men også for at dygtiggøre os selv i de forskellige regler, der er inden for de forskellige turneringsformer. Opdateret Okt. 2021

Denne side beskriver kort, hvad det er man kan komme ud for, hvis man melder sig ind i Men’s Section.


Stableford

Spillerens score sættes i relation til hullets par, sådan at et score på én over par giver 1 point, en par giver 2 points, en birdie 3 og en eagle 4 points. Handicapslag fordeles efter scorekortets handicapnøgle. Vinderen er den, der har fået flest points, og er i turneringer over 18 huller normalt mellem 35 og 42 points. Opdeles normalt i rækker efter handicap.(A:  +8-14 tildelte, B: 14,1-21 tildelte og C: 21,1-36 tildelte slag)


Slagspil

Den turneringsform hvor spilleren lægger alle slag for hver af de 18 huller sammen (alle huller skal spilles færdigt til bolden er i hul). Resultatet kaldes bruttoscore, der bliver til nettoscore, ved at trække handicappet fra. Det regnes normalt for den mest krævende form for golf. Opdeles normalt i rækker efter handicap som ved Stableford.

I Men’s Section har en spiller lov til at ”samle op” mod at notere en score på 3 x hullets par, eks.(par 4 = 12 slag).


Greensome
  

To spillere er sammen. Begge partnere slår ud på teestederne, hvorefter de vælger det bedste drive – gerne det længste eller mest præcise – og skiftes til at slå, idet den spiller, hvis drive ikke anvendes, slår andetslaget.

I Men’s Section fastsættes handicappet til halvdelen af spillernes sammenlagte handicaps i form af tildelte slag.

 

Texas Scramble

Holdturnering for to, tre eller fire spillere. Alle spillere driver på hvert hul. Holdkaptajnen vælger så det drive der skal bruges (ikke nødvendigvis det længste) og hver af holdets spillere slår sit næste slag derfra. Hver spillers bold droppes så tæt på det valgte drive som muligt.

Af disse vælges igen det bedste, og alle slår deres næste slag derfra. Sådan fortsættes, indtil en af spillerne har fået bolden i hul.

I Men’s Section skal hver spillers drives vælges mindst 4 gange på 4-mandshold, 5 gange på 3-mandshold og 6 gange på 2-mandshold.

Ét af de valgte slag for hver spiller skal være på et par 3-hul.

Der noteres en score på hullet.

 

2-mands fourball Stableford

Samspilsform. 2-mandshold. Fuldt handicap. Bedste score tæller. Hvis den ene spiller på et hul laver 4-3 og den anden laver 4-2, noteres 4-3 som holdscoren. Der føres også individuelt scorekort mhp. den gennemgående eclectic-turnering og handicapregulering.


Pokal Matcher

Men’s Section har 2 venskabsgolfklubber: Ribe og Ølgod. Hvert år møder vi de 2 klubber i pokalturneringer, hvor vi skiftes til at spille på hinandens baner. Vi spiller hvert år hjemme mod den ene klub og ude mod den anden. Næste år er det omvendt.

Pokalturneringer spilles som stableford. Det aftales med venskabsklubben, hvordan vinderen findes, Det er bl.a. afhængig af antallet af spillere.

Vinderklubben får selvfølgelig en pokal, som man kan have til at stå i klubbens skab i et år.

Derudover spiller vi en pokalturnering mod vores i Varde Golfklub interne venskabsklub, Ladies Section.


Grusomme

Dette er en variant af Greensome, hvor det er modparten, der vælger den bold, der skal spilles videre. Spilles i øvrigt som greensome.


Hallington

Stablefordvariant, hvor scoren afhænger af det antal slag, man bruger på hullet, sat i forhold til hullets par.

Man ganger hullets par med 2. Trækker det antal slag, man har brugt, fra, og det er så scoren på hullet.

Eks:

På et par 5 hul bruges 6 slag. Scoren bliver så 10-6=4 points

På et par 4 hul bruges 6 slag. Scoren bliver så 8-6=2 points

Man samler bolden op, hvis man har brugt sine slag op.

Slutteligt lægges spillerens antal tildelte slag til og man har herefter resultatet.


Holdspil

Hver flight á 4 personer er et hold. Der føres individuel score for hver spiller, og de tre bedste scores på hvert enkelt hul er holdets score.

Vinderholdet er selvfølgelig så det hold, der kan skrabe flest point sammen.

I det tilfælde at det antal personer der møder op de pågældende torsdage, der spilles holdspil, ikke går op med 4, får det eller de hold på 3 personer en virtuel person med ud. Han hedder Pedro. Han scorer så, alt efter hvordan vejret er, et antal point, der fastsættes af turneringsledelsen.

Kan også spilles med alle fire scorer som tællende, incl. evt. Pedro.


Eclectic

En gennemgående turnering, hvor det gælder om at få lavet en så lav runde som muligt over hele året.

Turneringen ender med en vinder i hver af Men’s Sections tre rækker.

Der spilles med fuldt handicap.

Hvert medlem af Men’s Section har, så snart han har deltaget i en runde en eclectic-runde noteret. Den består af den bedste score (stableford) på hvert hul. Efter hver runde vil det blive tjekket, om scoren på hvert hul er bedre end den hidtil bedste score på hullet. Er dette tilfældet, indtræder dagens score på hullet pladsen i eclectic-scoren.

Vinderen i hver række kåres på Generalforsamlingen.


Varde Biler v/ Claus Horsted Putting Cup

Dette er en cup der afvikles 5 gange om året. Her gælder det om at bruge så få put som muligt. De torsdage, der er putting cup, skal man så føre antal puts på scorekortet. Har man samlet op noteres 3 put.

Hvis man bruger over 34 puts på en runde, koster det så 5 kr. pr. put over 34, max. 20 kr.


Nærmest flaget

Spilles på hul 6 og hul 10. Det gælder meget simpelt om at lægge bolden så tæt på flaget som muligt. Den der ligger tættest på er vinder, typisk af en flaske vin. Afstanden måles efter bolden er spillet, inden man forlader greenen. Der noteres afstand på det papir, der ligger i postkassen ved greenen. Der er præmie til den nærmeste i hver række. Tee-slaget skal være på green for at tælle med.


Birdie-præmier mm.

Der gives præmie for en birdie på par 3-huller

Eagles og albatros samt hole-in-one præmieres også.

Notér for at gøre det lettere for matchledelsen f. eks. (Birdie hul 6)øverst på scorekortet.


Flagspil

Slagspilsvariant. Hver spiller får et flag med navn på. Man spiller slagspil til man har brugt alle sine slag (altså incl. tildelte). Den der når længst evt mere end 18 huller vinder.


Månedens og årets spiller

Gennemgående turneringer på, ja rigtigt, en måned og et år. Se reglerne for  dette i vedtægterne.