Turneringsformer

I Men’s Section spiller vi forskellige turneringsformer. Dels for at afprøve evt. nye turneringsformer, men også for at dygtiggøre os selv i de forskellige regler, der er inden for de forskellige turneringsformer. Opdateret Okt.2009

Denne side beskriver kort, hvad det er man kan komme ud for, hvis man melder sig ind i mens section.

Stableford
Spillerens score sættes i relation til hullets par, sådan at et score på en over par giver 1 point, en par giver 2 points, en birdie 3 og en eagle 4 points. Handicapslag fordeles efter scorekortets handicapnøgle. Vinderen er den, der har fået flest points, og er i turneringer over 18 huller normalt mellem 35 og 42 points. Opdeles normalt i rækker efter handicap.( A:  0-17 tildelte, B: 18-30 tildelte slag)

Slagspil
Den turneringsform hvor spilleren lægger alle slag for hver af de 18 huller sammen (alle huller skal spilles færdigt til bolden er i hul). Resultatet kaldes bruttoscoret, der bliver til nettoscoret, ved at trække handicappet fra. Det regnes normalt for den mest krævende form for golf. Opdeles normalt i rækker efter handicap som ved Stableford.

I Mens section har en spiller lov til at ”samle op” mod at notere en score på 3x hullets par eks.(par 4 =12 slag).

Greensome  (tabel til beregning af slag)
En form for foursome, hvor begge partnere slår ud på teestederne, hvorefter de vælger det bedste drive – gerne det længste eller mest præcise – og skiftes til at slå, idet den spiller, hvis drive ikke anvendes, slår andetslaget.
Nogle klubber fastsætter handicappet til halvdelen af spillernes sammenlagte handicaps i form af tildelte slag, medens andre finder det mere retfærdigt at fastsætte det til 6/10 af det laveste  + 4/10 af det højeste antal tildelte slag.
Denne match form spilles med Ladies Section, hvor man så bliver sat sammen med en fra Ladies Section. Vinderparret findes ved hjælp af stableford systemet.

Texas Scramble
Holdturnering for to, tre eller fire spillere. Alle spillere driver på hvert hul. Holdkaptajnen vælger så det drive der skal bruges (ikke nødvendigvis det længste) og alle holdets spillere slår sit næste slag derfra. Deres bold droppes så tæt på det valgte drive som muligt.
Af disse vælges igen det bedste, og alle slår deres næste slag derfra. Sådan fortsættes indtil en af spillerne har fået bolden i hul.
Det anbefales at tilføje den turneringsbetingelse, at alle spilleres drives skal vælges mindst 4 gange – 3 mandshold dog 5 gange og 2 mandshold 6 gange.
Hver spiller skal drive ud på  mindst ét par 3 hul.
Der noteres en score på hullet.

2-mands bestball Stableford
Samspilsform. 2-mandshold. Fuldt handicap. Bedste score tæller. Hvis den ene spiller  på et hul laver 4-3 og den anden laver 4-2, noteres 4-3 som holdscoren. Der føres også individuelt scorekort.

Pokal Matcher
Mens Section har 2 venskabs golfklubber, Ribe og Ølgod. Hvert år møder vi de 2 klubber  i pokalturneringer, hvor vi skiftes til at spille på hinandens baner. I år skal vi til Ribe og Ølgod skal spille hos os. Næste år er det så omvendt,

Pokalturneringer spilles som stableford. Det aftales med venskabsklubben, hvordan vinderen findes, Det er bl. a. afhængig af antallet af spillere.
Vinderklubben får selvfølgelig en pokal, som man kan have til at stå i klubbens skab i et år.
Derudover spiller vi en pokal turnering mod vores sidste venskabs section Ladies Section.

Grusomme
Dette er en variant af Greensome, hvor det er modparten, der vælger den bold, der skal spilles videre. Spilles i øvrigt som greensome.

Hallington
Stablefordvariant, hvor scoren afhænger af det antal slag man bruger på hullet, sat i forhold til hullets par.
Man ganger hullets par med 2. Trækker det antal slag man har brugt fra, og det er så scoren på hullet.
Eks:
På et par 5 hul bruges 6 slag. Scoren bliver så 10-6=4 points
På et par 4 hul bruges 6 slag. Scoren bliver så 8-6=2 points
Man samler bolden op, hvis man har brugt sine slag op.
Slutteligt lægges spillerens antal tildelte slag til og man har herefter resultatet.
Vinderholdet er selvfølgelig så det hold der kan skrabe flest point sammen.
I det tilfælde at det antal personer der møder op de pågældende torsdage der spilles holdspil, ikke går op med 4, får det eller de hold på 3 personer en virtuel person med ud. Han hedder Pedro, Han scorer så, alt efter hvordan vejret er, et antal point, der fastsættes af turneringsledelsen.
Kan også spilles med alle fire scorer som tællende incl. evt Pedro.

Score Kaj
Er en gennemgående turnering, hvor det gælder om at få lavet en så lav runde som muligt på 15 udvalgte torsdage. Denne turneringsform kaldes ECLECTIC.
Hvis man på en af de torsdage, hvor der står “KAJ JA” på matchkalenderen, laver en score man gerne vil bruge på Score Kaj, så skriver man et E ( for eclectic ) ud for det hul på scorekortet og scoren kommer så med i regnskabet. For at sikre at alle ønskede scorer bliver registreret; noter f. eks. “scorekaj hul 7 + 9” øverst på scorekortet ovenover navnefeltet.
Når man har valgt en score på det hul, kan den ikke laves om senere på året: Man kan med andre ord kun angive en score pr. hul og denne er bindende, også selv om man evt. senere laver en bedre score.
Det koster 50,- at være med i denne turnering.

Horsted putting cup
Dette er en cup der afvikles 5 gange om året. Her gælder det om at bruge så få puts som muligt. De torsdage, der er putting cup, skal man så føre antal puts på scorekortet,
Hvis man bruger over 34 puts på en runde, koster det så 5 kr. pr. put over 34 max. 20 kr.

Tættest på flaget
Spilles på par tre huller. Det gælder meget simpelt om at lægge bolden så tæt på flaget som muligt. Den der ligger tættest på er vinder, typisk af en flaske vin. Afstanden måles efter bolden er spillet, inden man forlader greenen. Der noteres afstand på det papir, der ligger i postkassen ved greenen

Birdie-præmier mm.
Der gives præmie for en birdie på par-3 huller

Eagles og albatros samt hole in one præmiers også.

Notér for at gøre det lettere for matchledelsen f. eks. (Birdie hul 6 )øverst på scorekortet.

Flagspil
Slagspilsvariant. Hver spiller får et flag med navn på. Man spiller slagspil til man har brugt alle sine slag (altså incl. tildelte). Den der når længst evt mere end 18 huller vinder.

Sweep-stick
Puljespil. Man indbetaler til en pulje. Vinderen får 50%, 2’eren 30% og 3’eren 20%. Kan også spilles som holdspil.

Månedens og årets spiller
Gennemgående turneringer på, ja rigtigt, en måned og et år. Se reglerne for  dette i vedtægterne.